Zang klassiek en JPR

Zang? Dat is toch geen instrument?
We hebben allemaal onze eigen, unieke stem die we net als elk ander instrument kunnen leren beheersen en trainen. Zingen doe je met je stembanden die we laten trillen met de lucht uit onze longen. Je stembanden zijn eigenlijk de snaren en je lichaam de klankkast van je instrument, je stem.

Klassieke zang, is dat niet voor operazangers?
Leren zingen kan op veel verschillende manieren. In onze academie kan je kiezen of je je stem wilt ontwikkelen volgens de techniek van jazz-pop-rock of volgens de klassieke techniek.
Het grootste verschil is dat we bij klassieke techniek in plaats van een microfoon ons lichaam gebruiken om onze stem te versterken en bij JPR een microfoon. Uiteraard is het soort muziek ook een verschil. Dit wil niet zeggen dat je als klassieke zanger(-es) daarom meteen een operazanger moet worden! Je leert op een gezonde manier je stem ontwikkelen en zal snel merken dat je luider en toonvaster zal kunnen zingen.

Bij zang maken we een onderscheid tussen de verschillende zangstemmen. Bij de vrouwen noemen we de hoogste stem een sopraan, een beetje lager vinden we de mezzo-sopraan en de laagst klinkende vrouwenstem is de alt. Bij de mannenstemmen vinden we van hoog naar laag de tenor, de bariton en de bas.

Hoe verloopt een zangles?
De zangles starten we steeds met een aantal technische oefeningen waarbij we werken aan een goed gebruik van je ademhaling en stem. Vervolgens werken we aan liederen die we uitkiezen volgens je eigen mogelijkheden en ambities en die je toelaten je stem beter te leren beheersen.

Kan iedereen leren zingen?
Niet iedereen is geboren met een prachtige stem en evenveel talent, maar iedereen die toonvast en enthousiast is, kan zijn stem leren beheersen en ontwikkelen. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar beginnen met stemvorming zang.

Wat kan ik later met mijn stem allemaal doen?
De mogelijkheden als zanger zijn onbeperkt! Sommige leerlingen volgen zangles enkel omdat het hen ontspant en gelukkig maakt. Anderen hebben meer ambitie en willen graag als solist in de spotlights staan of de passie voor het zingen delen binnen een ensemble, bandje of een koor.

Leerkracht klassieke zang/stemvorming zang:
Aline Lermytte
aline.lermytte@klimopherenthout.be

Leerkracht zang jazz-pop-rock:
Nathalie Van den Meutter
nathalie.van.den.meutter@kliopherenthout.be 

Naar top