Gitaren

(ELEKTRISCHE) GITAAR EN BASGITAAR
Alle gitaren zijn snaarinstrumenten, maar doordat je met je vingers aan de snaren “trekt” noemt men het ook wel een tokkelinstrument.
Je kan kiezen tussen klassieke gitaar en elektrische gitaar. De elektrische gitaar wordt meestal met een plectrum bespeeld.

Hoe speel je op een gitaar?
Je kan losse snaren aanslaan, maar als je je vingers van je linkerhand erop zet, krijg je andere noten. Om je vingers op de goede plek van een noot te zetten, hebben ze op de hals ijzeren staafjes of fretten gezet. De snaren zijn gemaakt van nylon of staal. Nylon snaren zijn meestal goedkoper en slijten minder snel. Ook het geluid van stalen snaren en nylon snaren is verschillend.
De snaren kun je bespelen met je vingers, maar het kan ook met een plectrum. Dit is een plastic of metalen plaatje waarmee je heel goed één snaar kunt aanslaan. Het geeft ook een ander geluid dan wanneer je ze met je vinger aanslaat.

De klankkast
Om uit te leggen hoe een klankkast van een gitaar werkt, moet je je voorstellen dat je in een grote kamer staat, en “HALLO” roept. Dan galmt het door de hele kamer rond. Dat heet AKOESTIEK. Ook de klassieke gitaar galmt en is daardoor een akoestisch instrument. De kast versterkt het geluid en daardoor noem je de klankkast ook wel de versterker.
Bij elektrische gitaar heb je kabels, een versterker en natuurlijk elektriciteit nodig.

Kopen of huren?
Kinderen starten meestal op een kleinere gitaar. De klassieke gitaren kan je in onze academie huren zolang je een groei-instrument nodig hebt. Daarna, wanneer je groot genoeg bent voor een grote, moet je zelf voor een gitaar zorgen.
Nieuwprijs: ongeveer €300 à €450. Volwassenen kunnen wel een grote gitaar huren.

Wil je elektrische gitaar leren spelen?
Dan moet je onmiddellijk zelf eentje kopen. Het is belangrijk dat je vanaf dag 1 thuis kan oefenen. Er zijn honderden modellen en kleuren. Voor een starterspakket varieert de prijs van €150 tot €450. Een kleine versterker is meestal inbegrepen. Versterkers hebben wij in de academie voor gebruik tijdens de les. Die hoef je dus niet mee te zeulen van thuis. Ben je tussen de 8 en de 12 jaar dan is het best om een ¾ elektrische gitaar te kopen. Deze modellen zijn een maatje kleiner zodat het makkelijker is voor je linkerhand om noten en akkoorden te kunnen spelen.

Kan iedereen gitaar leren spelen?
Ja hoor. Een voordeel van klassieke gitaar is dat het niet veel weegt, waardoor je het overal kan meenemen.

Wat kan ik later doen met mijn gitaar?
Je kan later in een groep spelen of samenspelen met andere gitaristen, jezelf of anderen begeleiden met zingen, solo-gitarist worden....

Leerkracht akoestische gitaar:
Theo Collaert
theo.collaert@klimopherenthout.be 

Leerkracht elektrische gitaar:
Pieter Thys
pieter.thys@klimopherenthout.be

Leerkracht basgitaar:
Filip Van Laer
filip.van.laer@klimopherenthout.be

Naar top