Saxofoon

De saxofoon is van geelkoper gemaakt, maar behoort toch tot de houtblazers. Dit omdat de saxofoon een kleppensysteem heeft, en een mondstuk met een riet (zoals
de klarinet).
De saxofoon is meestal goudkleurig, maar bestaat ook in andere kleuren, zoals
‘vintage’ gematteerd, verzilverd, roze koperkleur, …

De grote vier 
De saxofoonfamilie is heel groot. Er bestaan veel verschillende soorten, maar deze 4 saxofoon worden het meest gebruikt:

Van de sopraansaxofoon bestaan er 2 versies: een rechte en een gebogen. De rechte zie je het vaakst en wordt door zijn rechte vorm weleens verward met de klarinet. De gebogen sopraan is dan weer lekker handig voor kleine kinderen.

De altsaxofoon is de bekendste en meest bespeelde. Je herkent hem aan de rechte hals, die boven de body plots naar beneden knikt. De alt klinkt wat lager en warmer dan de sopraan. We hebben in onze academie enkele kindersaxofoontjes. Zij zijn even groot als de gewone altsaxofoon, maar de kleppen staan dichter bij elkaar, zodat een kinderhandje er gemakkelijk bij kan.

De tenorsaxofoon is een beetje groter dan de altsaxofoon en klinkt dan ook iets lager. Je herkent hem aan de lichte golf in de hals bovenaan. De tenor heeft een rijke en zwoele klank.

De baritonsaxofoon is de grootste van de 4. Hij heeft bovenaan nog een grote krul. De bariton klinkt heel laag en warm en heeft ook onderaan een extra noot. Op de baritonsax kan je pas op spelen als je volwassen bent.

Hoe wordt een saxofoon bespeeld?
Op het mondstuk wordt een rietje geplaatst. Als je hierop blaast, gaat het riet trillen en krijg je klank. Door op de kleppen te drukken kan je verschillende tonen spelen.
Kopen of huren?
Je kan in onze academie een sopraan-, alt- of tenorsaxofoon huren. Na de huurtermijn moet je zelf voorzien in een instrument. Sommige leerlingen lenen een saxofoon bij de fanfare of harmonie van hun dorp. Uiteraard kan je ook zelf een
saxofoon kopen. Voor €1000 tot €1500 heb je al een degelijke studie-instrument (altsaxofoon). De sopraan- en tenorsaxofoon zijn iets duurder.

Kan iedereen saxofoon leren spelen?
Zeker weten! Je hoeft niet sterk te zijn, want een saxofoon wordt aan een band om je hals gehangen. Er zijn zelfs veel soorten riemen: van een gewone draagband rond je hals met/zonder zacht nekkussen, tot diverse soorten harnassen en andere
ergonomische systemen die het gewicht verdelen over de schouders.
Ook grote handen zijn geen noodzaak. Alle toongaten hebben kleppen, dus je hoeft zelf geen gaatjes dicht te houden.
Er zijn tegenwoordig ook veel koffers die je kan dragen op je rug.
Zo kan je gemakkelijk met de fiets je saxofoon meenemen. Er zijn zelfs rugzakmodellen met wieltjes aan!

Moet je binnenkort blokjes op je tanden? Geen probleem, je kan gewoon verder blijven saxofoon spelen.

Wat kan ik later met mijn saxofoon allemaal doen?
De saxofoon is een veelzijdig instrument en heeft een enorme klankrijkdom. Van mooi en lieflijk tot hard en ruig. Daarom kan je er vrijwel alle soorten muziek op spelen: van klassiek tot jazz tot en rock. Je kan terecht in een harmonie of fanfare, maar ook aan kleinere groepen zoals een saxofoonensemble, jazzcombo, een
popgroep en een bigband.
Kortom: met een saxofoon in je hand, zet je verveling aan de kant!

Leerkracht saxofoon:
Lut Engelen
lut.engelen@klimopherenthout.be 

A tot Z

Naar top