Slagwerk

Slagwerk roept bij heel wat ouders schrikbeelden op van dure en lawaaierige drumstellen, ruzie met de buren, hoofdpijn, …
Maar slagwerk is veel meer dan zo luid mogelijk op een trommel slaan. In deze les komen een vijftal instrumenten aan bod.
De ritmische instrumenten zijn trommel, drums en pauken.
De melodische instrumenten zijn vibrafoon en marimba. Daarnaast zijn er nog een aantal andere slaginstrumenten zoals conga’s, djembé, xylofoon of klokkenspel.

Kopen of huren?
Je hoeft deze instrumenten zeker niet allemaal aan te schaffen!  Voor een ritmisch instrument volstaat de eerste maanden een gewoon houten plankje dat overtrokken is met rubber. Een drumstel kost niet meer dan een ander instrument. Er zijn nieuwe drumstellen te koop vanaf ongeveer €400. Voor de melodische instrumenten kunnen leerlingen in de muziekacademie of op een tafelxylofoon oefenen. Een tafelxylofoon kost €750.

Er zijn ook goede elektrische drumstellen op de markt. Alles is ook 2de hands te verkrijgen.

En wat met de buren?
Voor een trommel bestaan dempers, waardoor het instrument bijna onhoorbaar wordt. Er zijn zelfs oefendrumstellen op de markt, die je zonder enig probleem op een appartement kunt gebruiken. Maar meestal volstaat het om een drumstel in afgesloten ruimte, bv. een kelder, te plaatsen om het geluidsniveau tot een aanvaardbaar peil te herleiden.
Er zijn ook elektrische drumstellen, die je met behulp van een hoofdtelefoon kan bespelen. Zo heeft ook zeker niemand hinder van je gedrum.

Leerkracht slagwerk:
Filip Van Laer
filip.van.laer@klimopherenthout.be 

Naar top