3de graad

Na het beëindigen van de 2de graad, stroom je door naar de 3de graad.

Gedurende 3 jaar, 3u wekelijks.
Er zijn 2 opties. In welke optie je terechtkomt, hangt af van het instrument dat je bespeelt.
1. OPTIE KLASSIEK
   3.1 (1ste jaar): 1u instrument klassiek, 1u groepsmusiceren klassiek (instrumentaal of vocaal) en 1u muzieklab.
   3.2 en 3.3 (2de en 3de jaar): 1u instrument, 1u groepsmusiceren klassiek en 1u keuzevak. 

KEUZEVAKKEN

arrangeren:
Wil je graag bestaande muziek aanpassen, zodat ze gespeeld kan worden door jezelf of door andere groepen? Dan ben je bij arrangeren aan het juiste adres. We starten steeds van een originele partituur of gaan samen op zoek naar de meest geschikte partituur. Van daaruit beginnen we de muziek om te zetten naar de nieuwe bezetting. Dit doen we zowel met de laatste nieuwe popnummers, jouw lievelingsnummers, klassieke muziek als jazzmuziek, etc. 

Afhankelijk van de bezetting, laten we het resultaat ook uitvoeren door de instrumentklassen of de klassen groepsmusiceren. Zo komen onze arrangementen ook echt tot leven!

Om de arrangementen te maken, gebruiken we het gratis muziekprogramma Musescore. Breng dus zeker je laptop mee naar de les, zodat we het werk dat je thuis hebt voorbereid live kunnen bespreken en bijsturen. Tijdens je studie bouw je een eigen digitaal portfolio op dat we op een online deelmap verzamelen. Zo verlies je nooit je gemaakte arrangementen en kan je ze altijd terug downloaden. 

De lessen gaan door op maandag- en/of dinsdagavond (in overleg met de andere studenten kiezen we het meest geschikte moment). 

Meer informatie: bram.lamberts@klimopherenthout.be

crealab:
Al spelend ontdekken we de magische wereld van muziek. Soms vertrekken we van een bestaande partituur om er onze eigen versie van te maken. Dan gaan we aan de slag met een akkoordenschema om er zelf een melodie op te verzinnen. Of we leggen onze instrumenten aan de kant en gaan op zoek naar de mogelijkheden van alles wat we in onze handen kunnen krijgen en experimenteren erop los. Ook vertrekken we al eens van beelden, filmfragmenten, schilderijen of beeldhouwwerken. Hiervoor is geen voorkennis nodig en je hoeft ook geen virtuoos te zijn op je instrument. De kracht van Crealab zit in de samenwerking in groep. 

We maken er elke les een boeiende jamsessie van die leidt tot toffe optredens. Want Crealab beperkt zich niet tot de klas. We treden zo vaak op als we kunnen en presenteren steeds onze creaties. Dat kan solo zijn, in groep, als begeleidingsband voor andere klassen, ... Je kan het zo gek niet bedenken of Crealab maakt het mogelijk! 

De lessen gaan door op maandag- en dinsdagavond (je kiest hier 1 moment uit). 

Meer informatie: bram.lamberts@klimopherenthout.be

compositie:
Net als Lego bestaat muziek uit verschillende bouwstenen waarmee je zelf fascinerende dingen kan maken. Laat je fantasie de vrije loop en leer stap voor stap hoe je met die muzikale bouwstenen je eigen muziek kan maken.

We vertrekken vanuit jouw ideeën en bouwen samen stap voor stap aan de partituur tot jouw compositie klinkt zoals jij het wil. De gratis muzieknotatiesoftware Musescore is daarvoor een handig hulpmiddel.

Lessen op dinsdagavond.

Meer informatie: tom.de.haes@klimopherenthout.be

Compositie is een zeer goede voorbereiding op de 4de graad creërend muzikant.

muzieklab:
We beleven en proeven de evolutie van de muziek doorheen de eeuwen via opzoekwerk.
Aan de hand van een aantal thema’s of muziekwerken worden stijlen en genres grondiger bestudeerd, van Bach over Beethoven tot Debussy. Soms experimenteren en creëren we in de stijl van een componist, zowel klassiek als hedendaags.
We maken ook kennis met de muziek buiten Europa.
We leren de basis van Musescore (gratis muzieknotatieprogramma) om een eenvoudige begeleiding te maken bij een zelfgemaakt liedje.  

Meer info: goedele.de.meester@klimopherenthout.be 

2de uur groepsmusiceren:
Naast  GM in de ALC kan je ook GM in de academie volgen als 3de vak. Het uurrooster vind je hier

Je volgt wel minstens 2 vakken binnen de academie, dus 2x ALC is niet mogelijk.

Voor pianisten en gitaristen kunnen wij binnen de academie helaas geen 2de vak groepsmusiceren kunnen aanbieden.

2. OPTIE JAZZ-POP-ROCK (JPR)
   3.1 - 3.3: 1u instrument JPR, 1u groepsmusiceren JPR en 1u muzieklab JPR

Klik hier om in te schrijven

A tot Z

Naar top